"Mlátička" Ondráček do čela kontrolní komise GIBS zase neprošel

Poslanci znovu volili předsedu komise pro kontrolu GIBS. Už v prosinci na tento post vybrali Zdeňka Ondráčka z KSČM. Rozhodnutí ale předseda dolní komory Radek Vondráčekzrušil kvůli zmatečnému hlasování. Do čela komise Vondráček neprošel ani při dnešním hlasování.

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček nepovede sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů. Sněmovna ho v dnešním opakovaném druhém kole volby předsedou nezvolila. Výsledky oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Uskuteční se nová volba, do níž budou moci kluby navrhovat nové kandidáty. Zatím není jasné, kdy se bude konat.

Ondráček potřeboval ke zvolení 94 hlasů, dostal jich 83, uvedl Kolovratník. Hlasovací lístky si vyzvedlo 186 poslanců, volby se zúčastnilo 128 z nich.

Komunistické pokusy dostat Ondráčka do čela kontrolní komise GIBS vyvolávají značné emoce. Například účastníci setkání, které v roce 1989 zahájilo Palachův týden, vyjádřili doporučení pro Sněmovnu, aby dnes Ondráčka nevolila.

Tehdejší disidenti připomněli, že Ondráček se o své minulosti u SNB a Veřejné bezpečnosti nechce bavit a nedistancoval se od ní. "Instalovat ho do čela sněmovního orgánu pro kontrolu policie je výsměchem našemu demokratickému systému. Je to pohrdání lidskou svobodou a lidskými právy i urážkou statisíců obětí represí komunistického režimu a všech těch, kteří se za cenu příkoří zasloužili o dnešní svobodnou společnost," četl Placák ze společného prohlášení.

sinfin.digital