Můj syn se cítí špatně, stále nepochopil, co se děje, říká otec mladíka zadržovaného v Turecku

Pavel Novotný

Jeho synovi hrozí až patnáct let vězení, Miroslav Farkas starší přesto doufá, že svého potomka brzy přivítá doma. Zanedlouho se za ním vydá do tureckého vězení u města Van, kde je Miroslav mladší i se svojí přítelkyní Markétou Všelichovou. Turecko je viní z příslušnosti k teroristické organizaci.

Máte o synovi dost informací? A jak je získáváte?

Jsme ve spojení s naším konzulátem v Ankaře i ministerstvem zahraničních věcí v Praze. O přesunu mého syna do jiné věznice mě informovali emailem právě naši diplomaté. Se synem si také telefonujeme: jednou za čtrnáct dní má povolen hovor s příbuznými. Volat bychom si měli o tomto víkendu.

Češi zadržení v Turecku

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas byli zatčeni loni v listopadu na hranici Iráku a Turecka. Oba Češi předtím několikrát pobývali na území syrského Kurdistánu, kde se setkávali s příslušníky milice YPG, kterou Ankara považuje za teroristickou. Turecký soud je proto viní z příslušnosti teroristické organizaci, za což jim hrozí 7,5 až 15 let vězení. Oba Češi obvinění z terorismu odmítají a trvají na tom, že do syrského Kurdistánu chtěli pouze dopravit humanitární pomoc.

Jak dlouho spolu můžete mluvit?

Zhruba tak deset minut.

A jak se tedy vašemu synovi daří?

Jak se mu daří... Jako každému, kdo je ve vězení. Teď čekáme na soud, ze kterého jsme všichni pochopitelně nervózní. Snad to ale dobře dopadne. Jinak Mirek sám se cítí špatně. Je ještě stále překvapen tím, co se kolem něj děje. Vždyť oni chtěli na kurdská území jen doručit humanitární pomoc.

Jaké podmínky jsou ve vězení, kde teď váš syn je? Stěžoval si na něco?

Ne, ne, teď momentálně si nestěžoval na nic. Už také od nás dostal balík, ve kterém jsme mu poslali zimní oblečení.

sinfin.digital