Murín jako šéf GIBS končí. Babiš ho zprostí služby, poslanci ODS a STAN to ostře kritizují

ČTK

lup

Premiér v demisi Andrej Babiš zprostí výkonu služby šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína. Uvedl to na zasedání sněmovního bezpečnostního výboru. Babiš je s Murínem ve sporu a čelí nařčení, že vyvíjel nátlak na jeho odchod z funkce. Premiér to odmítá, ale opakuje, že k Murínovi nemá důvěru, a dnes ve sněmovně řekl, že funkci ani nikdy neměl zastávat. Část poslanců později na protest jednání opustila a kritizuje Babiše i poslance SPD Radka KOtena, který podle nich nezvládl vedení dnešního zasedání.

Babiš řekl, že se pro zproštění Murína rozhodl i na základě dokumentů státních zástupců. V jednom z nich se podle něj mimo jiné píše, že Murín účelově lhal žalobcům v kauze, v níž byl prověřován vysoce postavený policista. "Pan Murín se zpronevěřil všemu, své instituci, kterou řídí, zákonu o služební kázni a služebnímu slibu," řekl premiér. Opět zpochybnil i hospodaření inspekce.

Mluvil i o dalších výtkách, které podle něho vznášejí vůči inspekci státní zástupci. Uvedl mimo jiné, že se GIBS snaží dostat ke spisovým materiálům, které "benevolentně zpřístupňuje" podezřelým, nerespektuje rozhodnutí státních zástupců a chce nasazovat odposlechy bez dostatečného zdůvodnění.

Murín je podle Babiše ohrožením demokracie, jeho chování pokládá za skandální. "Místo aby pomáhal rozkrývat trestnou činnosti policistů, tak ji zakrýval," řekl novinářům při odchodu z jednání výboru.

sinfin.digital