Na segwayi se v centru Prahy neprojedete. Jejich zákaz potvrdil soud, zamítl žalobu asociace

ČTK

ekb

Soud dnes pravomocně zamítl žalobu asociace provozovatelů vozítek segway na hlavní město, které loni rozmístilo značky se zákazem vjezdu vozítek do historických lokalit. Sdružení se snažilo rozhodnutí bránit a domáhalo se opatření zrušit. Podle asociace Praha nezvládla vynutit původní pravidla, a proto provoz raději plošně zakázala, navíc bez řádného odůvodnění.

 

Senát pražského městského soudu pod vedením Evy Pechové konstatoval, že zákaz vjezdu segwayů zavedlo nařízení obce, které nepodléhá přezkumu soudem a nelze proti němu podat žalobu. Opatření, které žaloba napadala, jen na základě tohoto nařízení vyznačilo území se zákazem, což bylo v pořádku. „Obec k tomu zmocňuje zákon o silničním provozu,“ upozornila soudkyně.

Na provoz segwayů, které využívali především turisti, si dlouhodobě stěžovaly radnice, kritizovali ho také obyvatelé centra. Zákaz vozítek Praze umožnila novela zákona o silniční dopravě, který na segwaye původně pohlížel jako na chodce. Za nerespektování nynějšího opatření hrozí až dvoutisícové pokuty.

Na Hrad kvůli Zemanovi nechoďte, jděte radši na Vyšehrad, říká internetový potížista Janek Rubeš

sinfin.digital