Nad Českem zahřmí motory letadel, začíná velké vojenské cvičení Ample Strike

ČTK

luš

Na několika místech České republiky dnes začíná velké vojenské cvičení Ample Strike. Zapojí se do něj více než 1300 vojáků z 18 armád a téměř 40 letounů a vrtulníků. Oficiálně bylo cvičení zahájeno přílety účastníků a vytvořením velitelského stanoviště minulý týden, samotné cvičení začalo dnes ráno. ČTK to sdělila Denisa Vernerová, vedoucí tiskového a informačního střediska Ample Strike.

Cvičení je zaměřeno především na výcvik předsunutých leteckých návodčích, kteří bývají označováni za oči pilotů. Za úkol mají předávat pilotům informace o zvolených cílech a navádět na ně leteckou munici. Pohybují se proto často v linii bojů nebo i v zázemí protivníka. 

Tato profese podle Vernerové vyžaduje výbornou fyzickou a psychickou kondici i pokročilou znalost anglického jazyka. „Výcvik je poměrně náročnou záležitostí a nabyté schopnosti se musí pravidelně obnovovat. Musíme se umět v pravou chvíli správně rozhodnout, dát nejlepší doporučení, a to většinou pod časovým tlakem v bojové situaci,“ vysvětluje letecký návodčí David Broum.

Scénáře cvičení popisují nejrůznější bojové situace, které jsou inspirovány zkušenostmi ze zahraničních operací a také reagují na současné celosvětové hrozby, uvedla Vernerová. Může se jednat například o boj v zastavěné oblasti, ničení pohyblivých cílů nebo třeba přepadení konvoje vozidel.

„V každé epizodě scénáře musí návodčí prokázat, že je schopen správně aplikovat získané znalosti a dovednosti. Situace se rychle mění a návodčí je vystaven stresu a časové tísni. Vše probíhá pod dohledem zkušeného instruktora, který hodnotí výkon každého návodčího,“ poznamenal řídící cvičení Zdeněk Bauer.

sinfin.digital