Naděje pro „Nové OKD“. Stát by za akcie společnosti mohl zaplatit 80 milionů korun

ČTK

ekb

Státní podnik Prisko by za akcie zkrachovalé těžební společnosti OKD mohl zaplatit zhruba 80 milionů korun. Podle konzultací Priska s důlní firmou jde o minimální částku, díky které by reorganizační plán společnosti splňoval podmínky insolvence a měl šanci na přijetí věřiteli OKD. Vyplývá to z návrhu ministerstva financí, který resort předloží vládě. 

Ministerstvo financí v dokumentu uvádí, že Prisko předpokládá provozování OKD na tržní bázi, kdy výnosy z těžby a prodeje uhlí použije na úhradu nákladů spojených s provozem a útlumem těžebních lokalit. Pro technickou likvidaci dolů, v nichž bude ukončena činnost, počítá s využitím státního podniku Diamo. Akcionářská práva v Prisku vykonává resort financí, v Diamu ministerstvo průmyslu.

Diamo mělo zájem OKD koupit, vláda ale v únoru záměr koupit firmu za korunu neschválila. MF v úterý oznámilo, že vedení těžební firmy v minulém týdnu oslovilo Prisko, aby zvážilo možnost podání nabídky na koupi OKD. Soukromí investoři nepředložili takovou nabídku, která by umožňovala předpokládat schválení reorganizačního plánu a úspěšnou reorganizaci OKD.

„Teroristé nás nezastraší,“ odmítá Sobotka londýnský útok. Vyjádřil podporu Británii

sinfin.digital