Národ dlužníků. Exekuci má každý jedenáctý Čech

ČTK

luš

RR

V průměru každý jedenáctý člověk nad 15 let v Česku má nějakou exekuci a věřitelé  po něm chtějí 75 712 korun. Nejzadluženějším okresem je Most, exekuci tam má pětina patnáctiletých a starších obyvatel. Nejvyšší průměrnou částku na exekuci mají Pražané – 116 608 korun. Ukázala to mapa exekucí, kterou na webu zveřejnili její autoři z Otevřené společnosti a Ekumenické akademie. Mapa zachycuje situaci v krajích, okresech i obcích.

„Jsou tu obecné mýty, že dlužník je marnotratník, který si za vše může sám, že je to způsobeno jeho nízkou finanční gramotností, podpisem smluv bez přečtení, půjčováním si na vánoční dárky a dovolené. Příčin toho, co vede do dluhové pasti, je víc. Lidem zemře partner, rozvedou se, přijdou o práci, mají pracovní úraz a jejich příjem najednou spadne,“ řekl koordinátor projektu Radek Hábl.

Podle něj dluhy nedopadají jen na dlužníka, ale i na společnost. Člověk přichází o bydlení, poté často i o práci. Příjmy státu z odvodů a daní tak klesají, výdaje na dávky naopak rostou. Řada věřitelů pohledávky nevymůže. Předlužení lidé ztrácejí motivaci oficiálně pracovat, protože valná většina jejich příjmu putuje na pokrytí dluhu. Rozmáhá se tak práce načerno. Zvyšuje se i kriminalita.

Pečinka: Zemanovo zdraví rozhodne, ještě pár kolapsů a voliči mu odejdou

sinfin.digital