Národní parky se zásadně nezmění. Poslanci přehlasovali Senát, Zeman chce zákon vetovat

Poslanci přehlasovali Senát a schválili původni verzi zákona o chraně přírody a krajiny. Hlasovalo pro ní 117 zákonodárců. Zastánci senátní verze zákona, která by podle ekologů mohla znamenat konec národních parků, tak navzdory zdržovací taktice neuspěli. Přestože si ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO ve středu povzdechl, že nebude schváleno nic, nakonec slaví úspěch. Na plénu ho dokonce pochválil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Brabec si podle něj zákon odpracoval. Prezident Miloš Zeman mezitím potvrdil, že zákon bude vetovat, k hlasování ve sněmovně se tak návrh zřejmě ještě vrátí.

Na stranu odpůrců původní sněmovní verze zákona se postavili občanští demokraté, někteří komunisté a část klubu ČSSD. Od středečního rána si ale byli vědomi, že jsou ve výrazné menšině, nezbylo jim tedy nic jiného, než se pokusit zdržovací taktikou hlasování oddálit. „Pokud neprojde ani jedna verze zákona, nic se nestane. Možná by to bylo úplně nejlepší řešení,“ přiznal bezděky na plénu sněmovny taktiku odpůrců národních parků Vladislav Vilímec z ODS.

Nejaktivnějšími kritiky senátní verze zákona jsou zástupci TOP 09. Například podle jejich pražského předsedy Františka Laudáta se Senát uvedl úpravami, které označil za nešťastné. „Ani se mi nechce věřit, že většina senátorů uvolnila cestu k vykořisťování krajiny,“ řekl. Poslanci podle něj musí zabránit „zlatokopům“ vybetonovat českou přírody a jednorázově z ní vytěžit maximální zisk.

Naděje nejen pro Šumavu. Zeman poslance nepřesvědčil, většina podpoří národní parky

sinfin.digital