Nechoďte do lesa, varují hygienici. Klíšťata útočí, podívejte se na šest nemocí, které přenáší

urm

Hygienici dnes zvýšili stupeň aktivity klíšťat na desátý z deseti. V praxi to znamená, že byste se úplně měli vyhnout návštěvě listnatých či smíšených lesů a pohybovat se po zpevněných cestách. Nezbytností je i použití repelentu, večer se pak rozhodně prohlédněte a případná klíšťata bezodkladně odstraňte. Jinak riskujete rozvinutí některé z nemocí, které otravný hmyz přenáší.

Není to pouze notoricky známá borelióza či encefalitida, která vám může obrátit život naruby. Existují i další nebezpečné choroby, které klíště přenáší, ale zatím nejsou veřejnosti příliš známé. INFO.CZ pro vás připravilo přehled šest nejnebezpečnějších, jež můžete chytnout v České republice a před nimiž hygienici varují na svých webových stránkách.

1) Lymská borelióza

Onemocnění způsobené průnikem vláknitých bakterií - spirochét Borrelia burgdorferi přes kůži do krevního oběhu s následným usazením se v různých orgánech. Borrelie přenáší na člověka i na zvíře pouze klíště ve kterém se tento mikroorganismus může dostatečně pomnožit a při sání klíštěte pronikne větší množství spirochét do kůže postiženého. Borrelie jsou později nalézány v kůži, kloubech, srdci i v nervovém systému. Podle lokalizace se objevují různorodé potíže a bolesti. Prevencí je rychlé odstranění přisátého klíštěte, desinfekce ranky a okolí nejlépe jodovými preparáty a vyšetření živého klíštěte na přítomnost spirochét.

Hru o prezidenta vede Drahoš, Zeman je poslední. Válcují ho hlasy odpůrců

sinfin.digital