Největší změny za posledních 10 let. Novela o pobytu cizinců může radikálně ztížit život i Čechům

Markéta Žižková

Podmínkám pro pobyt cizinců hrozí výrazné zpřísnění, které by se dotklo i Čechů. Novela cizineckého zákona, která právě leží na stole poslancům, je podle odborníků už tak restriktivní. Do hry teď ale vstoupil ještě pozměňovací návrh poslance Václava Klučky (ČSSD). Podle právníků by do cizineckého práva přinesl největší změny za poslední desetiletí. A to bez toho, že by - kvůli tomu, že jde o přílepek - prošel standardním legislativním kolečkem. Velká část kroků by navíc mohla narazit u českých i evropských soudů.

Původní novela cizineckého zákona pochází z pera ministerstva vnitra. Sociálnědemokratický poslanec Klučka přišel s rozsáhlým pozměňovacím návrhem o dvaadvaceti stranách. „Jedná se o návrhy, které si ministerstvo vnitra zjevně ani netrouflo do mezirezortního připomínkového řízení předložit, protože by se proti nim ozval velký odpor,“ tvrdí právník Pavel Čižinský. Návrh se tak podle něj účelově vyhnul kolečku, kdy ho měla projednat vláda a další odborníci. Nemusí také obsahovat důvodovou zprávu nebo dopad na rozpočet. Klučka přitom sám na plénu řekl, že na návrhu „pracovali velmi detailně s ministerstvem vnitra“.

Další osud novely by přitom mohl značně znejistit. „Pokud by návrh prošel, může být jeho velká část zrušena soudem. A je to také důvod pro to, aby Evropská komise zahájila řízení s Českou republikou pro porušení práva,“ tvrdí Magda Faltová ze Sdružení pro integraci a migraci.

GALERIE: Nelegální migranti se Česku vyhýbají. Cizinecká policie loni zatýkala hlavně Ukrajince

sinfin.digital