Němci si můžou dovolenou protáhnout až na 70 dní, jak vyšli ze srovnání Češi?

Michaela Kratochvílová

Západní sousedé Česka se radují. Svátky a další dny pracovního volna se jim sešly v nadcházejícím roce tak šikovně, že při včasném plánování můžou strávit mimo práci téměř dva a půl měsíce. V tuzemsku situace už tak růžová není, především s ohledem na zákonem stanovenou dovolenou.

Němci si můžou mnout ruce. Kdo si umí dát dvě a dvě dohromady, ví už na sklonku roku 2016, že se v tom následujícím nijak zvlášť nepředře. Státní a další svátky připadly na tak příhodná data, že společně se zákonem danou dovolenou vytvářejí až sedmdesát dní volna, jak upozornil deník Die Welt.

I když se soboty a neděle odečtou, stále z toho Němci vycházejí výrazně lépe než Češi. Dovolenou můžou čerpat spolu se státními svátky čtyřicet dní, což je dvojnásobek českého základu. Započteme-li k českému volnu i svátky, dojdeme nejvýše k třiceti volným dnům.

Minimální dovolenou Němci mají v délce jedenatřicet dní. To je o jedenáct více než zákonem stanovené minimum v České republice, kde je zaměstnavatel povinen udělit čtyři týdny dovolené, tedy dvacet pracovních dní. V tuzemsku tvoří výjimku pedagogičtí pracovníci s osmi týdny dovolené a státní zaměstnanci, kteří mají nárok na pět týdnů.

sinfin.digital