„Nenapadlo nás, že bychom se domů nevrátili,“ tvrdí žena, kterou v roce 2002 zasáhly povodně

Aneta Černá

Sirény, bezmoc a nejistota provázely před 15 lety ty, kteří kvůli ničivým povodním museli narychlo opouštět své domy a byty a nevěděli, jestli se do nich ještě budou moci vrátit. „Nedovedli jsme si do té doby vůbec představit, co to je povodeň a co obnáší,“ popisuje Lenka Švarcová, která se musela evakuovat s rodinou z bytu na pražské Invalidovně. Po opadnutí vody se do něj mohla vrátit, a přestože jejich dům stojí v záplavové zóně, doufá, že už povodně už nikdy neprožije na vlastní kůži znovu.

„Evakuovat jsme se museli 13. srpna 2002 ve dvě hodiny ráno. Ulicí zněly sirény a houkala auta policie a hasičů. Slyšeli jsme taky výzvu, že si máme vzít nezbytné věci, zabezpečit byt a opustit sídliště,“ vysvětluje pro INFO.CZ Švarcová. Jak sama říká, její rodina měla štěstí. „Pro lidi, kteří neměli kam jít, byly připravené autobusy, kterými byli přepravení do tělocvičen v Praze. My měli to štěstí, že jsme mohli bydlet v bytě po rodičích mého muže na Pankráci. Jezdili jsme se dívat každý den, jak voda stoupá a následně opadá,“ dodává Švarcová.

Stav nouze kvůli povodním začal platit 12. srpna 2002. Nejhorší situace byla v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji.  Celkem přišlo o život 17 lidí. Více než čtvrt milionu obyvatel se kvůli velké vodě muselo evakuovat. Podle dosažených škod a síle průtoku Vltavy šlo o nejhorší povodeň v Česku od roku 1845. Voda se dostala i do 18 stanic pražského metra. Tehdejší úroveň vody dnes ve stanicích připomínají drobné destičky. Že se voda dostane i do stanic ale ani při vyhlášení stavu nouze a v době prvních evakuací nikdo nečekal.

„S sebou jsme si vzali oblečení, doklady, peníze a auto. To, že bychom se domu nevrátili, nás nenapadlo a myslím si, že spoustu lidí také ne,“ doplňuje Švarcová. Voda napáchala škody za 73 miliard korun. „Když po týdnu opadla voda úplně, mohli jsme jít do domu. My bydlíme v desátém patře, a tak jsme měli jen rozmrzlý, vyteklý mrazák. Ovšem přízemní byty v našem domě byly v katastrofálním stavu,“ potvrzuje Švarcová.

sinfin.digital