Neříkejte nám kluci, my vám taky neříkáme strejdo, radí Piráti Babišovi. Poslali mu kuchařku, které se dožadoval

ČTK

pav

Piráti poslali předsedovi vlády a hnutí ANO Andreji Babišovi na jeho vyžádání kuchařku, jak s nimi jednat. Vyzvali ho mimo jiné k tomu, aby poslance Pirátů nenazýval kluky, protože mají ve svých řadách i holky a premiérovi taky neříkají "strejdo". Kuchařku v úvodu dnešního jednání Sněmovny dostal místo absentujícího Babiše vicepremiér Richard Brabec (ANO) a také předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Kuchařky pro jednání s pravicovými stranami se Babiš opakovaně dožadoval ve Sněmovně předminulý pátek, když zdůvodňoval, proč se jeho hnutí s nimi na společné vládě nedohodlo. Slovem "kluci" Babiš nazval počátkem března v rámci interpelací pirátské poslance, kteří se ho dotazovali mimo jiné na protikorupční opatření vlády: "Vy jste řekli, že budete v opozici, budete stále kritizovat, tak my to za vás odmakáme, kluci," řekl tehdy.

Piráti v kuchařce premiérovi doporučili, aby jim říkal pravdu a říkal ji také lidem a nechlubil se například letošním zvýšením důchodů, které schválila bývalá koaliční vláda. Předseda ANO by měl podle Pirátů také dodržovat dohody, na které prý Babiš zapomněl při rozdělování funkcí ve Sněmovně.

"Zkuste místo řečí o tom, jak makáte, raději věcně odpovědět," navrhli Piráti premiérovi v reakci na jeho odpověď ohledně postupu v případu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Kuchařku zakončili poněkud netradičním pozdravem "Pac a pusu, Piráti".

sinfin.digital