Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Noční klub vedle hipsterského bistra. Dělnický Žižkov se mění. Potká ho osud Karlína?

Noční klub vedle hipsterského bistra. Dělnický Žižkov se mění. Potká ho osud Karlína?

Čínská restaurace, noční klub a hned vedle hipsterské bistro. Jedna z tepen protínajících pražský Žižkov – Seifertova ulice – se v posledních měsících výrazně mění. Zatím tu přežívá starý svět dělnické čtvrti po boku toho nového. Ve slunečný březnový den míjí vietnamské večerky i malé kavárny proudy lidí, mezi nimi výrazná část studentů. Právě oni přináší do dolního Žižkova velký impuls pro jeho přeměnu. Ale taky „hrozbu“, že zdejší genius loci časem zmizí.

„Žižkov je jedna ze čtvrtí, která má ještě atmosféru. V Karlíně ani na Vinohradech už se mi to moc nelíbí,“ vysvětluje jeden z majitelů malého podniku Kafe a koblihy, proč se rozhodl otevřít před necelým měsícem právě v dolní části Seifertovy ulice. „Líbí se mi, že přes den se tu dá chodit, ale v noci je to tu ještě nebezpečný,“ popisuje atmosféru pražské čtvrti. A na první výsledky podniku si nestěžuje. Zákazníky představují z drtivé většiny studenti z nedaleké Vysoké školy ekonomické.

Stejně mluví i majitelé dalších kaváren a bister, které na Seifertově ulici jen kousek od Hlavního nádraží vyrůstají. Tržby jim dělají hlavně studenti, pak lidé, kteří pracují v kancelářích poblíž, cizinci a pár místních.

V Seifertově ulici vedle sebe přežívá starý a nový Žižkov.V Seifertově ulici vedle sebe přežívá starý a nový Žižkov.autor: Vacková Anna

„Jsme tu od července. Rozjíždělo se to celkem pomalu,“ popisuje mladá žena za barem v kavárně La Familia. K prodeji francouzských pěnových dortíků pomohly sociální sítě. Díky fotografiím na Instragramu teď za nimi na Žižkov jezdí lidé i ze vzdálenějších částí Prahy. „Jedna paní přijela speciálně k nám až ze Stodůlek,“ směje se dvacátnice a do kavárny právě vstupuje anglicky mluvící cizinec. „Bydlí o ulici dál a každý den si tu něco koupí,“ popisuje pravidelného zákazníka.

V posledních týdnech a měsících se objevilo v Seifertově ulici hned několik nových podniků. Jiné ale zavírají. Ne všechny tu přežijí dlouho. „Začátky byly těžší. Jsme tu už pět let. Kolem nás se ale to hodně střídá,“ popisuje majitel podniku nabízející domácí těstoviny. Sídlí až na dolním konci ulice, kousek od křižovatky U Bulhara, ale zase s výhledem na budovu vysoké školy. Původně chtěl být o něco výše, tam ale nájem nevyšel. „Dolní Žižkov se v posledních letech hodně mění. Jen tenhle konec je o něco horší,“ dodává.

Otázkou tak je, jestli i tuto část Žižkova nepostihne stejný osud jako třeba Karlín, který se během posledních let změnil téměř k nepoznání. Vyrostly v něm nové kancelářské budovy, otevírají se nové restaurace a bistra. Pro původní obyvatele ale začíná být k žití příliš drahý. „Záleží, co se tu bude otvírat. Z Karlína se stala bohatá čtvrt, protože se jeho velká část musela po povodni strhnout a přišly tam velké peníze. Tady se to podle mě nestane. Nebudou sem vstupovat tak velcí hráči,“ myslí si vousatý majitel Kafe a koblihy.

kavárny...kavárny...autor: Vacková Anna

Jenže by to vůbec nemusela být pravda. A dokladem toho, že původně dělnický Žižkov může projít v příštích pár letech výraznými změnami, můžou být i všichni lidé, kteří na Seifertově ulici právě otvírají své podniky. „To, co sledujeme, je prvotní symptom. Pokud tam tito lidé uspějí, tak se to roznese a postupem času sem přijde i větší kapitál, významnější podnikatelé a spekulanti s nemovitostmi. Cena lokality se zvedne,“ vysvětluje antropolog Michal Lehečka z organizace Anthropictures. Už dnes je jasně vidět, že ceny v nových bistrech jsou od těch „lidových“ daleko vzdálené. Podle něj se podobně mění i nedaleká Koněvova ulice, další z tepen Žižkova. Ale nejen ta. „Je to vidět po celé Praze, třeba i na Smíchově. Začínají se tam objevovat tetovací salony, barber shopy, prostě projevy moderního městského života. Ty jsou samy o sobě blahodárné, ale hrozí, že se objeví velký kapitál, který se to bude snažit vytěžit,“ říká Lehečka. A právě to by pak mohlo vytlačit původní obyvatele, kteří už si bydlení v místě prostě nebudou moct dovolit. A postupně zmizí i „ušmudlaná“ atmosféra místa.

Právě studenti mají podle Lehečky zásadní vliv na to, že se lokalita začala měnit. „Nezbytně se do změn promítají už dlouho. Jde o to, co je právě předmětem jejich vkusu,“ říká. Právě teď to jsou podle všeho bistra nabízející koblihy či raw food nebo třeba barber shopy. „Mladí lidé jsou prvotním přílivem něčeho nového, inovativního. Lokalita díky nim nabývá na atraktivitě,“ vysvětluje antropolog.

Stejně jako restaurace nebo bistra mají některé jen krátkou životnost.Stejně jako restaurace nebo bistra mají některé jen krátkou životnost.autor: Vacková Anna

Jaký bude další osud místa, se uvidí. Zatím tu starý a nový Žižkov přežívají bok po boku. Čínská restaurace tak těsně sousedí s nočním klubem. A hned vedle se blyští reklamní cedule na čerstvé šťávy. Podle Lehečky ten ideální čas. „Přesně v tento okamžik je tu moc prima. Město kooperuje a je rozmanité,“ říká. S rostoucí atraktivitou místa by ale vyšší nájmy mohly časem třeba právě tuto čínskou restauraci vyhnat a původní styl podnikání vytlačit. Jenže co je tu původní? „Město je neustálý pohyb. Zabránit se tomu nedá,“ říká Lehečka.

 

 
Přejít na homepageVíce z kategorieZpět na začátek