Nový velvyslanec USA do Česka jen tak nepřijede, řekl Zaorálek po jednání se Zemanem

ČTK

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) se obává, že Česko bude dlouho čekat na nového amerického velvyslance. Celou situaci kolem odvolání všech velvyslanců budoucím americkým prezidentem Donaldem Trumpem považuje za bezprecedentní. Novinářům po více než pětihodinové schůzce s prezidentem Milošem Zemanem a jeho poradci pro zahraniční otázky v Lánech řekl, že bude zřejmě dlouho trvat, než návrh na nové velvyslance Trumpovi schválí Kongres.


Na dotaz, zda nový velvyslanec nastoupí do konce roku, uvedl, že ani tím si není jist. "Ale nechci být úplně skeptický," dodal. Nikdy se podle něj nestalo, že by byli odvolání všichni velvyslanci. List The New York Times s odvoláním na diplomatické zdroje uvedl, že mnoho amerických velvyslanců bude muset své zahraniční posty opustit ještě před Trumpovou inaugurací 20. ledna. Nápor na americký výbor zabývající se nominacemi a Kongres bude podle Zaorálka příliš velký na to, aby jmenování bylo rychlé.

Česko po zvolení Trumpa opouští Andrew Schapiro, který nepatří k Zemanovým oblíbencům. Stejně jako zhruba třetina amerických ambasadorů je takzvaným politickým velvyslancem. To znamená, že ho do úřadu vyslal přímo prezident Barack Obama na základě osobního vztahu. Podle bývalého velvyslance v USA Alexandra Vondry je obvyklé, že tito političtí velvyslanci zpravidla na funkci s příchodem nového prezidenta rezignují.

Bývalá britský agent varuje před Trumpem

sinfin.digital