O tom, jestli budou Češi moct střílet teroristy, rozhodne docházka poslanců

Přestože se to doposud jevilo jako jednoznačná záležitost, podle šetření redakce INFO.CZ nelze vyloučit překvapení: ústavní novelu o zbraních poslanci ve třetím čtení schválí těsnou většinou. Vyloučit ale nelze ani to, že těsně neprojde. Proti totiž bude hlasovat kompletní klub TOP 09 a KDU-ČSL, část komunistů a přibližně polovina klubu hnutí ANO. A protože jde o ústavní zákon, k jeho schválení bude potřeba nejméně 120 hlasů. Dodat by je měly kompletní kluby ČSSD a ODS, polovina klubu hnutí ANO, většina komunistů a nejspíš také všichni poslanci Úsvitu a většina nezařazených zákonodárců. Podle našich propočtů tak pro novelu ústavy, podle které by majitelé legálně držených zbraní dostali právo zasáhnout v případě potřeby k zajištění bezpečnosti Česka, bude hlasovat právě okolo 120 poslanců. Výsledek tak bude do velké míry ovlivněn tím, kdo bude v čase hlasování ve sněmovně přítomen.

Ambicí novely sice není zakotvení držení zbraní jako základního práva, norma ale umožňuje, aby lidé mohli převzít bezpečnostní povinnosti ve větším rozsahu, než mohou být uloženy všem. Ústavní předloha konkrétně uvádí, že čeští občané mají právo nabývat, držet a nosit zbraně k naplňování úkolů při zajišťování bezpečnosti státu. „Toto právo může být zákonem omezeno a zákonem mohou být stanoveny další podmínky jeho výkonu, je-li to nezbytné pro ochranu práv a svobod druhých, veřejného pořádku a bezpečnosti, životů a zdraví nebo pro předcházení trestným činům,“ píše se v návrhu.

Návrh předkládá celkem pětatřicet zákonodárců, většinou jde o členy klubu ČSSD, podpis pod něj ale připojili také zástupci hnutí ANO, komunisté nebo zástupkyně ODS. „Nemáme zájem usnadnit lidem cestu ke zbraním. Chceme ale velmi dobré zákony, které dnes v oblasti bezpečnosti platí, zachovat v současné podobě i po případném zavedení evropské směrnice o zbraních. Chceme pro občany vytvořit ústavní princip držet zbraň a za jasných podmínek se moci zapojit do zajišťování bezpečnosti země. Tímto návrhem hájíme zdravý rozum,“ uvedl už dříve jeden z předkladatelů zákona, ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že pro přijetí návrhu udělá maximum možného a ministerstvo vnitra bude hledat východiska, jak občanům zbraně ponechat.

Hlas pro Zemana a vláda s Babišem? Nesmíme pálit mosty, říká místopředseda ČSSD Hamáček

sinfin.digital