Oběd pod sto korun? Minulost. Restaurace od loňska prudce zdražily

Info.cz

adk

Oběd pod sto korun? Minulost. Restaurace od loňského roku nastolily trend zdražování. Týká se i populárních poledních menu. Nárůst cen odstartovalo zavedení elektronické evidence tržeb, důvodů je ale více. Na změny v cenících upozornila Mladá fronta Dnes.

Zatímco loni se zákazníci s cenou oběda vešli do sta korun v šesti krajských městech, letos už se takto najedí jen v Jihlavě a Olomouci. „Letos v červnu byly ceny v restauracích meziročně o 6,4 procenta vyšší,“ cituje MFD analytika ČSOB Petra Dufka. Podle společnosti Edenred, vydávající stravenky Ticket Restaurant, stojí průměrný oběd v Česku 108 korun.

Zdražování odstartovalo koncem roku spolu se zavedením EET. Státní kontrola však není jediným důvodem, který za nárůstem cen stojí. Vliv má také tlak na vyšší mzdy v potravinářském průmyslu a zaměstnanců restaurací.

V prvním čtvrtletí letošního roku brali lidé pracující ve stravování a pohostinství průměrně 17 700 korun. Mzda jim tak narostla o 12,7 procenta, což je podle Informačního systému o průměrném výdělku nejvíce ze sledovaných odvětví. Roli hraje i pravidelné zvyšování minimální mzdy.

sinfin.digital