ODS dala Babišovi košem. Menšinovou vládu zatím nepodpoří, vadí jí EET a daně

ČTK

lup

Ranní schůzka Andreje Babiše se zástupci ODS nad programovým prohlášením skončila krachem. Šéf hnutí ANO se snaží vyjednat podporu pro svoji menšinovou vládu, občanští demokraté mu ji ale nedají. Chtěli by razantnější snížení daní, než vláda navrhuje, a odmítají zachování EET. Babiš se podle ODS měl ale v první řadě snažit o většinovou vládu namísto hledání partnerů, kteří by jeho jednobarevný kabinet tolerovali.

„Jsme přesvědčeni, že menšinová vláda má být až ten poslední pokus, když selže jednání o většinové vládě. Nic takového hnutí ANO nedělalo. Jsme také přesvědčeni, že jsme nedostali mandát od našich voličů, abychom podporovali jednobarevnou vládu hnutí ANO,“ řekl Fiala.

ZPRÁVA MÁ AKTUÁLNÍ VERZI ZDE >>>

ODS je první ze stran, se kterými se Babiš po pondělním schválení programového prohlášení vládou sešel. Další v pořadí jsou lidovci, se kterými bude jednat ještě dnes.

Babiš sám počítá s tím, že série schůzek nemusí přinést potřebný posun, a nevylučuje druhé kolo. Cílem je najít podporu, aby jeho menšinová vláda ustála 10. ledna hlasování o důvěře. Dosud žádná ze stran podporu přímo nepřislíbila.

PŘEHLEDNĚ: Nižší DPH na pivo, digitalizace i stovky kilometrů dálnic. Co slibuje Babišova vláda?

sinfin.digital