Okamura ustál druhý pokus o odvolání z funkce. Znevažování holokaustu většině poslanců nevadí

lup

Místopředseda sněmovny Tomio Okamura ustál druhý pokus o odvolání z funkce. Poslanci neschválili program mimořádné schůze, kterou iniciovala KDU-ČSL kvůli Okamurovým slovům o koncentračním táboře v Letech. Okamura v lednu v Mezinárodní den památky obětí holokaustu zpochybnil podmínky Romů internovaných v nacistickém zařízení.

Předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek v úvodu mimořádné schůze připomněl Okamurova slova pronesená v rozhovoru pro DVTV na konci ledna. „To, co zaznělo v průběhu lednového rozhovoru pro DVTV, bylo nemístné a neomluvitelné. Obzvlášť cynicky vyznívá skutečnost, že k tomu došlo na Mezinárodní den památky obětí holokaustu. Veřejné popření romského holokaustu nelze omluvit ani údajnou horečkou 39 stupňů,“ řekl Bartošek.

Bartošek připomněl, že tábory v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu byly sběrné lágry, ze kterých lidé putovali do Osvětimi. „Podle historických dokladů nacisté vyvraždili 90 % českých Romů. To jsou fakta, ano, to je holokaust,“ řekl šéf lidoveckých zákonodárců. KDU-ČSL mimořádnou schůzi iniciovala.

„Pan Okamura si tento styl politiky vybral a má na něj právo, ale je třeba veřejně říct, že internace Romů v táboře byla přípravou na nacistické konečné řešení cikánské otázky,“ dodal Bartošek.

Část vepřína bych zachoval jako pomník kolaborace a lhostejnosti, tvrdí o Letech publicista Pape

sinfin.digital