Piráti chtějí zamítnutí novely služebního zákona, mají strach z dalších personálních změn na úřadech

ČTK

mst

Novela služebního zákona by podle Pirátů měla být už v prvním kole schvalování zamítnuta. Změny v systému hodnocení by prý kabinetu usnadnily další personální změny na úřadech, které ministři zahájili už loni. ČSSD, s níž chce ANO uzavřít koalici, dnes naopak projednání změn podpořila. Sněmovna o osudu novely rozhodne asi nejdříve v pátek.

Novela má podle vlády více otevřít státní správu odborníkům zvnějšku a usnadnit odvolání vedoucích pracovníků na základě nového systému hodnocení. Úředníci by nově měli být známkováni jako ve škole. Pokud by dostali čtyřku nebo pětku, mohli by být odvoláni. U zaměstnanců s nevyhovujícími výsledky má předpis umožňovat opakované hodnocení po 40 dnech služby, což je podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše příliš krátká doba.

Ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) si naopak od novely slibuje vyšší efektivitu a operativnost. Zdůraznil mimo jiné možnost rychlejšího postupu státních zaměstnanců do vyšší platové třídy, pokud při hodnocení dosáhnout vynikajících výsledků. Zmínil možnost námitek proti služebnímu hodnocení. Ministerstva by nemusela hodnocení provádět jednou ročně, ale častěji nebo naopak za delší časové období.

Je to jen Babišova hra, půjde s SPD. Okamurův sponzor si může vybrat ministra, říká Pečinka

sinfin.digital