Podivná daňová reforma sociálních demokratů. Bohatým bere, chudým (ne)dává. Podívejte se, co by přinesla

Kristína Paulenková

Návrh sociálních demokratů na zdanění lidí s vyššími příjmy novými daňovými sazbami budí vášně. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odráží kritiku a tvrdí, že kalkulačka, na které si můžete spočítat, co by pro vás změna znamenala, má obrovský úspěch. Lidé si samozřejmě chtějí zjistit, co by jim reforma přinesla. Při tom se ale potvrzuje, co říkají kritici. Podle nich novinka vezme tisíce, aby rozdala stovky. My jsme vyzkoušeli, jaký by měla dopad na běžné lidi, a zjistili jsme, že pro rodiny s nízkými příjmy žádnou citelnou změnu nepřinese. 

Přestože je v Česku průměrný plat 27 220 korun, většina na něj nedosáhne a platy se nejčastěji pohybují spíše kolem 22 tisíc. Bezdětnému muži – například Honzovi, který si vydělá 20 tisíc hrubého, přijde nyní na účet 15 850 korun čistého. Je ještě mladý a žije po ukončení střední školy u rodičů, takže nemá vysoké životní náklady. Pokud by ČSSD zavedla progresivní daň, jak navrhuje, vydělal by 16 654 čistého, tedy o 804 korun víc.

Navrhované změny

ČSSD chce oživit progresivní zdanění a zavést čtyři daňová pásma. Do příjmu 30 tisíc korun měsíčně by měla být sazba 12 procent. Naopak u výdělků nad 50 tisíc korun měsíčně by daň měla být 32 procent. Progresivní zdanění navrhuje ČSSD i u firem. Sazby daně by podle výše zisku měly být 14, 19 nebo 24 procent.

Život jde dál, Honza se oženil a s manželkou Evou, která je učitelka na základní škole, má dvě malé děti. Mladý pár si taky pořídil vlastní bydlení na hypotéku, splácí měsíčně 7 tisíc korun. Kromě nákladů na děti mají vyšší výdaje na bydlení. Eva pobírá 6 111 korun rodičovského příspěvku. V současnosti dostane díky slevám na dani Honza 20 654 korun čistého.

Jaké změny mladou rodinu čekají po reformě z dílny sociálních demokratů? Odpověď je docela překvapivá: Vůbec žádné. Podle kalkulačky ČSSD se totiž kvůli slevám na dani na manželku a děti Honzův čistý příjem nemění.

sinfin.digital