Pokud nebude vláda do června, je to zralé na ústavní žalobu, pohrozil Bělobrádek

ČTK

luš

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a prezident Miloš Zeman se shodují v tom, že předčasné volby nejsou řešením aktuální politické krize. Bělobrádek to řekl novinářům po dnešní schůzce s prezidentem. Dodal, že Zeman nepočítá s tím, že do prázdnin by v České republice nebyla vláda s důvěrou. Pokud Česko ani na konci června nebude mít vládu s důvěrou Sněmovny, považoval by to Bělobrádek za neudržitelné.

„Shodli jsme se, že předčasné volby jsou až posledním řešením a v zásadě i selháním politiků a že je potřeba vyjednávat tak, aby vznikla vláda, která bude mít důvěru,“ řekl Bělobrádek.

Prezident Zeman je podle Bělobrádka přesvědčen, že Česká republika bude mít vládu s důvěrou Sněmovny do letních prázdnin. „Pokud by to došlo do situace, že by před prázdninami ještě nebyla vláda s důvěrou, pak si myslím, že je to neudržitelné,“ dodal. Dlouhodobé vládnutí kabinetu bez důvěry Sněmovny je podle šéfa lidovců proti duchu ústavy. „Myslím, že pokud by dál tato situace pokračovala, tak prezident republiky jednat bude, protože pak už to je skutečně zralé na ústavní žalobu,“ poznamenal.

Odblokovat politickou krizi je snadné. Jenže Babiš chce být premiér za každou cenu, říká Fiala

sinfin.digital