Pokud se nacionalismu a populismu ČSSD přizpůsobí, nemůže uspět, říká politolog Znoj pro INFO.CZ

V jaké kondici je sociální demokracie před svým sjezdem, který se uskuteční za týden v Brně? A jaké má vyhlídky směrem k volbám? Existují vůbec realistické předpoklady k tomu, aby mohla konkurovat Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO? Pokud sociální demokraté ve volbách neuspějí, má šanci Sobotka porážku v čele nejsilnější levicové strany ustát? A pokud ne, kdo ho nahradí? O tom všem jsme mluvili v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ s politologem Milanem Znojem.

Jak byste stručně popsal současný politický terén? Souhlasíte s tím, že z něj mizí – aspoň dočasně  pravo-levý střet? Téměř ve všech polistopadových volbách se lidé rozhodovali především na pozadí socio-ekonomických témat. Letos to může být jinak, slýcháme občas, že se bude rozhodovat o charakteru naší společnosti a o povaze demokratického uspořádání…

Pravolevé dělení české politiky je upozaděno, ale nezmizelo. Mění se ovšem tvář české pravice. Dá se říci, že neoliberální pravice se zdiskreditovala. Ani ODS se již nechce takto prezentovat. V současnosti nepochybně vidíme nástup nacionalismu, populismu a protievropanství, ale to neznamená, že by se nejednalo o pravici. Ba naopak, jsou to typická témata pravice.

Po kritice zpátečka. Vyšší daně by se mohly týkat až lidí s příjmy od 80 tisíc, připouští Sobotka

sinfin.digital