Pokud sněmovní novela registru smluv projde, hrozí zmatky za desítky miliard, tvrdí odborníci

Pokud bude přijata novela zákona o registru smluv, kterou Senát nedávno vrátil poslancům, hrozí zmatky a problémy, říká iniciativa Rekonstrukce státu. Podle think-tanku by o tom, které smlouvy by i bez zveřejňování byly platné, ve finále rozhodoval až soud, což by mohlo znamenat nejisté nákupy za desítky miliard korun. 

Novela zákona o registru smluv, kterou poslancům vrátil Senát, má spoustu otazníků. Jedním z nich je i fakt, že otevírá dveře odlišným interpretacím o tom, zda musí firma smlouvu zveřejnit, nebo zda se na ni vztahuje výjimka.

„Sněmovní verze s plošnou výjimkou navrženou poslancem Bartoškem obsahuje nejasný právní výklad "firmy s majetkovou účastí státu, které mají obchodní či průmyslovou povahu", který nemá jednotný a jasný právní výklad v české legislativě. Pokud by tedy sněmovní verze byla přijata, může způsobit veliký zmatek a nejasnost, kdo má zveřejňovat smlouvy a kdo ne, v řadě případů by to musel rozhodovat a nastavovat až soud,“ říká Nikola Hořejší z Rekonstrukce státu.

Přibil chtěl z Babiše vytáhnout info o Šlachtovi. Věřil, že se schází s agenty CIA, říká Kroupa

sinfin.digital