Policie trvá na tom, že sebevražedná Modrá velryba existuje. Někteří tvrdí opak

Blesk.cz, dce

„Modrá velryba je hoax!“ hlásají mnohá média i odborníci na internetovou kriminalitu. Tvrdí, že policie svým tvrzením, že se nebezpečná hra objevila v Česku, podpořila šíření paniky a zájmu o celé téma, který může být kontraproduktivní. Policie toto nařčení tvrdě odmítá a vzkazuje, že o modré velrybě v Česku mají důkazy.

Na nebezpečnou hru, kterou po sociálních sítích hrají teenageři, upozornila policie minulý týden. Hra se podle vyjádření policejního prezidia šíří Českem. K varování policie připojila i informaci o tom, že pátrají po spojitostech s dětskými úmrtími z poslední doby.

Podle mnohých médií i projekt E-bezpečí.cz je modrá velryba jen hoax a policie tak zbytečně šíří paniku. „Dotaz ještě na začátku minulého týdne vyhledával jeden nebo dva lidé denně. Většinou šlo mimochodem o nějaké sdružení věnující se dětem. Ihned po zveřejnění zprávy to však během jedné hodiny bylo až sto hledání. V posledních dnech jsme zaznamenali počet hledání převyšující několik desítek tisíc,“ řekl serveru Lidovky.cz manažer pro internetovou bezpečnost společnosti Seznam.cz Martin Kožíšek.

sinfin.digital