Poslanci kopii spisu k Čapímu hnízdu nedostanou. Policisté se nejspíš bojí úniku informací

ČTK

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru, kteří mají poslancům doporučit postoj k žádosti policie o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, budou do spisu moct jen nahlédnout. Jejich žádost o kopii spisu zamítlo krajské policejní ředitelství v Praze. V tiskové zprávě o tom dnes informovala předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS).

"Členové mandátového a imunitního výboru však mohou do trestního spisu nahlédnout na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy," uvedla Němcová. Výbor dává doporučení Sněmovně, zda má, nebo nemá poslance vydat. Sněmovna o tom bude jednat na schůzi, která začne 5. září.

Policie doručila žádost o vydání předsedy a místopředsedy hnutí ANO 10. srpna. Výbor věc zatím rozjednal. Požádal o celý vyšetřovací spis k Čapímu hnízdu i o informaci o dohledu nad vyšetřováním. Na další jednání, které se uskuteční příští středu, přizval Babiše a Faltýnka. Babiš minulý týden požádal výbor, aby mu poskytl policejní dokumenty s žádostí o jeho vydání k trestnímu stíhání. Až potom se ke kauze vyjádří. Už dříve označil policejní žádost za snahu politického systému zlikvidovat ho a ovlivnit říjnové parlamentní volby. Prohlásil také, že je kauza vylhaná.

sinfin.digital