Potvrzeno: Čeká vás nákup nové televize. Češi za ně mají utratit pět miliard

ČTK

lup

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o elektronických komunikacích, která řeší přechod na televizní vysílání v novém standardu DVB-T2. Tato změna má stát diváky podle odhadů vlády asi pět miliard korun za nákup nových televizních přijímačů nebo set-top boxů. Novela má také posílit práva klientů mobilních operátorů.

Standard DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. Přechod na nový standard je podle vlády nutný kvůli tomu, že ČR musí na základě mezinárodních dohod i rozhodnutí EU uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro novou generaci rychlého mobilního internetu. Změna má nastat nejpozději od 1. února 2021.

Novela současně zvyšuje pravomoci Českého telekomunikačního úřadu a také pokuty operátorům. Zavádí možnost ukládat operátorům pokuty procentem z jejich obratu. Lhůta pro změnu mobilního operátora se má zkrátit ze 42 na deset dní.

Ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) již při schvalování v Senátu řekl, že bezplatné volně šiřitelné vysílání sleduje asi 60 procent domácností. Pokud by domácnosti o tuto bezplatnou platformu přišly, musely by se obracet na poskytovatele satelitní nebo kabelové televize, a za ty se již musí platit.

Terestrické vysílání má tak nyní podíl na distribuci TV signálu k divákům kolem 60 procent. Zbytek připadá na kabelové a internetové televize a satelitní vysílání. Celkem DVB-T2 umožní vysílání šesti celoplošných multiplexů místo dosavadních čtyř.

sinfin.digital