Praha MHD zdarma nezavede. Smogová situace se lepší

ČTK

pjn

Hlavní město Praha zatím nezavede kvůli smogu veřejnou dopravu zdarma. Důvodem je to, že meteorologové dnes zrušili smogovou situaci, kterou vyhlásili minulý týden ve čtvrtek. O rozhodnutí radních informoval novináře náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Pokud by se ovzduší opět zhoršilo, bude se tím podle něho městská rada zabývat a MHD zdarma bude. Omezení pro automobily město nechystá. Postup města kritizuje opoziční ODS, která jej obviňuje z pasivity.

"Měli jsme připraveno, že MHD bude zdarma, a to mimo jiné v součinnosti s Českými drahami. Město bylo připraveno zavést MHD zdarma od dnešního poledne do čtvrteční noci. Teď máme dobrou zprávu, že se situace zlepšila. Jsme připraveni kdykoliv svolat radu, která by hlasovala o bezplatné MHD a jsme připraveni to vždy udělat až do odvolání. Nyní rozhoduje počasí a my na to musíme reagovat," řekl Dolínek.

Pokud by město vyhlásilo veřejnou dopravu zdarma, vyšlo by ho to na zhruba čtyři miliony korun denně. Náklady by Praha uhradila z rozpočtové rezervy a neplatil by je dopravní podnik (DPP). Podnik má podle Dolínka připraveno přes čtyřicet autobusů a také dvě soupravy metra, které by dopravu posílily. "MHD zdarma jsme schopni zavést do dvou hodin," řekl Dolínek.

Česko se stále dusí smogem. Kde je situace nejhorší?

sinfin.digital