Pražské služby a AVE CZ jsou připraveny na vánoční a novoroční svoz odpadu

Prezentace klienta

Konsorcium Pražské odpady 2016-2025, které tvoří Pražské služby, a.s. a svozová firma AVE CZ, zajistí během vánočních a novoročních svátků svoz směsného a tříděného odpadu na území metropole. Program svozu je vytvořen tak, aby se v maximální možné míře předešlo přeplňování sběrných nádob a nevznikal kolem nich nepořádek.

V termínu od 24. 12. do 31. 12. 2017 budou standardně zajištěny normální pracovní směny a svoz směsného odpadu bude probíhat dle příslušných svozových programů, tedy jako v běžných dnech. Z důvodu větší zátěže na stanovištích tříděného odpadu budou svozy tříděného odpadu realizovány v posíleném režimu. Na některých územích budou probíhat mimořádné svozy papíru a skla. Jedná se zejména o zatížené oblasti (např. velká sídliště).

Svoz směsného odpadu bude zajištěn následovně:

21. – 31. 12. 2017

normální svoz dle příslušných svozových programů

1. 1. 2018

svoz až na výjimky neprobíhá, náhradní svoz proběhne v následujících dnech

2. 1. – 6. 1. 2018

bude probíhat normální svoz s případným časovým posunem (max. 1 den)

Svoz tříděného odpadu bude zajištěn následovně:

21. – 31. 12. 2017

normální svoz dle příslušných svozových programů

1. 1. 2018

svoz až na výjimky neprobíhá, náhradní svoz proběhne v následujících dnech

2. 1. – 6. 1. 2018

bude probíhat normální svoz s případným časovým posunem (max. 1 den)

Prodej vánočních stromů je v plném proudu. Kam s nimi až doslouží?

Vyhozené vánoční stromky nepatří do nádob na směsný odpad, protože tím snižují jejich kapacitu. „V případě, že máte veřejně přístupnou popelnici nebo kontejner na směsný odpad (například na sídlišti), lze stromky volně odložit vedle nich. Pokud nemáte popelnici volně přístupnou z ulice (některé činžovní domy a rodinné domy), prosíme o odložení vánočního stromku u nejbližšího kontejneru na tříděný odpad,“ vysvětluje tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Jejich odvoz započne den po Štědrém večeru a následně bude probíhat po celý leden a únor.

Konečná zastávka pro vánoční stromky je u odběratele, který se zabývá zpracováním dřeva. Stromky jsou nadrceny a následně využity např. v zahrádkářském průmyslu do kompostu. Znečištěné nebo nedostatečně odstrojené stromky putují společně se směsným odpadem k energetickému využití do

ZEVO Malešice. Výjimka platí pro umělé stromky. Pokud už stromek dosloužil, rozhodně nepatří do kontejneru na tříděný či směsný odpad, ale do sběrného dvora.

Oleje a tuky nepatří do kanalizace

Oleje a další potravinářské tuky zanáší kanalizační síť a enormně zatěžují technologie čistící linky odpadních vod. Pražské služby doporučují odevzdat odpad ze smažení a fritování v jednom z dvaceti pražských sběrných dvorů, odkud putují k dalšímu zpracování.

Sběr olejů a tuků z domácností funguje v metropolitních sběrných dvorech rok a za tu dobu bylo podle statistik pražského magistrátu odevzdáno 4,6 tuny použitých potravinářských olejů. Nejlepším způsobem je přinést olej v uzavřené PET láhvi. Většina odevzdaného oleje končí v biopalivech, ale potenciál využití odpadních jedlých tuků je mnohem širší. 

sinfin.digital