Představy o důchodu a realita. Co dělají Češi pro spokojené stáří?

Prezentace klienta

Vize spokojeného stáří má u Čechů často překvapivě podobné rysy. Většina populace by chtěla trávit důchod v České republice a přes 70 % se těší na více času pro rodinu a své zájmy. Za nejdůležitější pro vysněnou penzi přitom Češi, podle průzkumu NN Penzijní společnosti, nejčastěji označují pevné zdraví a finanční zabezpečení. Skutečné přípravy na stáří ale často za představami pokulhávají.

Zatímco o dovolené nás to nejvíce táhne do zahraničí a k moři, důchod si Češi představují především v Čechách a v klidu. Téměř polovina by podle průzkumu NN chtěla strávit důchod na venkově. U moře se v důchodu vidí pětina Čechů a skoro každý desátý chce penzi strávit s dětmi a vnoučaty. Dva ze tří pracujících Čechů ale také přiznávají, že mají z důchodu obavy. Nejčastěji přitom zmiňují nedostatek peněz.

Státu Češi nevěří

Každý měsíc stát aktuálně vyplácí 2,4 milionu starobních důchodů a s tím jak Česko stárne, toto číslo rychle roste. Zatímco v roce 2000 šlo na důchody ze státního rozpočtu necelých 131 miliard korun, v loňském roce už to bylo přes 321 miliard korun. V polovině letošního roku byl průměrný důchod 11 807 korun. Odborníci ale varují, že tato situace nemusí dlouhodobě udržitelná a obavy sdílí i naprostá většina české populace.

„Devět z deseti Čechů říká, že se hodlají v důchodu spolehnout jen na sebe. Skutečnost je ale taková, že na spoření na penzi Češi začínají více myslet až po padesátce a v průměru si odkládají jen asi 800 Kč měsíčně,“ upozorňuje Milan Tomášek, manažer investic a penzijních produktů NN Penzijní společnosti.

Tři důvody

Stát se proto snaží lidi motivovat, aby si na stáří začali včas spořit sami. „Hlavním důvodem pro spoření na penzi by měla být snaha zajistit si důstojný příjem, který vám i ve stáří umožní žít podle vašich představ. Existují ale i finanční výhody, které jinde nenajdete: K tisícikoruně vložené na spoření na penzi vám stát každý měsíc přidá 230 Kč, to je okamžité 23% zhodnocení. Cokoliv nad tisíc korun měsíčně si na konci roku můžete odečíst z daní. Příspěvky zaměstnavatele do 50 tisíc ročně navíc nepodléhají zdanění,“ vypočítává Milan Tomášek.

Po dalším zvýhodněním spoření na penzi od začátku letošního roku je pro čerpání všech výhod nejlepší příspěvek 3 000 Kč za měsíc. Kdo si zvládne tuto sumu posílat do svého penzijního fondu, získá státní podporu 2 760 Kč za rok, daňový odpočet 24 000 Kč, a navíc nemusí danit výnosy, když si nechá v penzi vyplácet peníze deset a více let.

„Pokud si chcete sami udělat představu, pomůže vám naše kalkulačka. Tam si můžete snadno odhadnout, kolik budete mít našetřeno v důchodu, když se teď rozhodnete pro doplňkové penzijní spoření,“ doporučuje Milan Tomášek z NN Penzijní společnosti.

sinfin.digital