Proruští dezinformátoři chtějí lidem vzít půdu pod nohama, Češi ale nejsou hloupí. O propagandě s šéfem BIS Koudelkou

Robert Břešťan

Hlídacípes.org

Informační válka a ruská špionáž v Česku jsou citlivé oblasti, na něž česká civilní kontrarozvědka, Bezpečnostní informační služba, pravidelně upozorňuje ve svých zprávách. Ředitel BIS Michal Koudelka poskytl webu HlídacíPes.org – jako prvnímu tuzemskému médiu – na toto téma exkluzivní rozhovor. Server INFO.CZ ho se svolením redakce publikuje v celém rozsahu.

BIS opakovaně ve svých veřejných výročních zprávách upozorňuje na ruský vliv a informační působení v českém prostoru. Je patrné, že v posledních letech, například s ohledem na konflikt na Ukrajině, tento vliv zesiluje?

Na to nemusíte být špičkový analytik, abyste zaregistroval rostoucí počet nejrůznějších rádoby zpravodajsko-informačních webů, které se naprosto neskrývaně podílejí na šíření dezinformací a podpoře proruské politiky. Ale je na místě si uvědomit, že to je realita na obou stranách pomyslné barikády. Také Západ musí být schopen působit a dělá to. Je na kontrarozvědných službách, aby tomu dokázaly čelit, a včas vyhodnotit případná rizika, a o nich informovat zákonem určené adresáty. V tomto ohledu BIS pracuje myslím velmi zodpovědně.

Lidi mají radši psy než děti, bezdětná Merkelová na budoucnost kašle, říká Roman Joch

sinfin.digital