Rathova korupční kauza se vrací před soud. Čeká se právní bitva, zatím je to ale hlavně velká neznámá

ČTK

luš

Krajský soud v Praze se v pondělí vrátí ke korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD). Případem se naposledy zabýval Nejvyšší soud, který řešil odposlechy pořízené policií a rozhodl, že je lze použít jako důkaz. Soud zatím nechce prozradit, jak bude jednání vypadat. Svojí taktiku nechtějí předem říkat ani advokáti obžalovaných. Podle některých je však jasné, že se budou doplňovat důkazy. K soudu byli například předvoláni znalci. Rath se nového hlavního líčení zúčastní, řekl ČTK jeho advokát Roman Jelínek.

Krajský soud uložil v červenci 2015 Rathovi 8,5 roku vězení za přijímání úplatků v souvislosti s manipulováním veřejných zakázek v regionu. Verdikt následně loni v neveřejném zasedání zrušil odvolací vrchní soud kvůli použitým odposlechům a věc vrátil k novému projednání. Letos se případ dostal k Nejvyššímu soudu, který naopak rozhodl o tom, že odposlechy lze použít jako důkaz.

Soud má v plánu zatím 18 jednacích dní. Podle Jelínka bude muset soud zrekapitulovat dosavadní průběh líčení, měl by také jednat o tom, zda bude doplňovat důkazy. „Bude otázka, zda-li vyhoví požadavku obhajoby a doplní důkazy o návrhy obhajoby a uvidíme, co bude dál,“ řekl ČTK Jelínek. Dodal, že soud by měl být spíše o opakování důkazů, těch nových by mělo být minimum.

Před zahájením soudu se k případu nechce vyjadřovat advokát Tomáš Sokol, který obhajuje Kateřinu Kottovou a Petra Kotta. „Zásadně se před soudním jednáním nevyjadřuji k tomu, co očekávám, k případné taktice ani ke komentářům jiných. Nemyslím si, že by to bylo v zájmu klientů a dokonce nelze vyloučit, že by jim to mohlo někdy i ublížit,“ řekl Sokol. Soud jeho klienty ve zrušeném rozsudku označil za hlavní organizátory trestné činnosti a vyměřil jim 7,5 roku vězení.

sinfin.digital