„Realisté nebudou sloužit žádnému oligarchovi.“ Rozhovor s Petrem Robejškem

Bohumil Pečinka

Co se dělo na večeři s Andrejem Babišem? Dorazí Petr Robejšek ODS a TOP 09? Skutečně miluje Vladimira Putina? Jak chce řídit stát? Tyto a další otázky položil Bohumil Pečinka bývalému analytikovi Petru Robejškovi (68), který minulý pátek založil politickou stranu Realisté. Přinášíme vám malou ukázku rozhovoru, který vyjde ve čtvrtečním vydání tištěného Reflexu.

Kdy se u vás vlastně zrodil nápad přerodit se z analytika stojícího v čele Institutu 2080 do pozice člověka zakládajícího politickou stranu?

Rostlo to dlouho, složitě a protiřečivě. Lidé mají sklon interpretovat věci tak, že jsem chtěl jít do politiky už od počátku, ale všechno v životě je nahoru dolů, křížení, váhání a kroky zpátky. Ocitl jsem se ve skupině, již popoháněla velmi podobná motivace prospět zemi. Začali jsme vést inspirativní debaty, z čehož se vyvinul plán vytvořit Institut 2080.

To je těch čtrnáct lidí, které jste minulý pátek představil na tiskové konferenci vaší strany s názvem Realisté?

Ne, to už jsou lidé oslovení ve druhém sledu. Původní skupina měla kolem pěti členů, ale nerad bych je jmenoval.

To zní dost konspirativně na člověka, co se chce ucházet o veřejnou funkci.

No tak dobře, nedá se nic dělat. Původní skupina byla Michal Moroz (bezpečnostní analytik, bývalý náměstek ministra vnitra Johna – poz. red.), Daniel Bartek (reklamní manažer, pomáhal rozjíždět Věci veřejné), čas od času se objevil pan Dospiva (spolumajitel česko-slovenské firmy Penta), paní Bérová (bývalá ministryně informatiky), Petr Kolář (velvyslanec v Rusku a USA), ten se ale posléze odloučil. To je zhruba jádro těch, co na celé věci pracovali. Nejintenzívněji jsem komunikoval s trojicí Moroz–Bartek–Bérová. Obsah práce byl velmi individuální. Vytvářel jsem z jejich zadání koncepci. Pak jsme si řekli, že se domníváme, že víme, jak ozdravit politiku, máme koncepci a nyní to musíme „naplnit masem“. Založili jsme Institut 2080. Tady se pracovalo v expertních skupinách, kde byli lidé jako Václav Cílek a další. Následně jsme naformulovali koncepci resortních politik, jež jsme začali nabízet politickým stranám, a jezdili po konferencích po celé republice.

A reakce z politiky?

Prakticky žádná, dokonce jde říct, že se blížila nule. Z jistého pocitu netrpělivosti jsme si řekli: Má to vůbec smysl, je potřebné to, co děláme? Když jsme si odpověděli, že ano, rozhodli jsme se, že půjdeme do založení politické strany.

Nebojíte se, že vás pan Dospiva silou svých peněz převálcuje?

Každá politická strana potřebuje sponzoring. Všech nebezpečí jsme si vědomi, a tak vyjednáváme s dalšími sponzory. Rozhodně nechceme sloužit dalšímu oligarchovi. Já tedy rozhodně ne. Žádná nová oligarchická struktura tady nevznikne.

Jako v případě hnutí ANO, o němž jste na tiskové konferenci řekl, že nepředstavuje žádné hodnoty, ale souhlas se vším? Sdělil jste tyhle věci i panu Babišovi během nedávné večeře, co jste měl s ním a panem Dospivou?

Člověka napadají myšlenky v průběhu času. Tuhle větu o hnutí ANO jsem řekl na tiskovce, přednáška na univerzitě by vypadala úplně jinak a mluvil bych odstíněněji.

To má být omluva Babišovi?

Rozhodně ne. Jen nechci působit jako čeští publicisté, kteří mluví o populistech, ale používají to jako diskreditující nálepku. Skutečná definice populismu chybí.

Máte nějakou?

Populismus je hledání zájmů, pocitů, pohybů a potřeb ve společnosti, které, když je oslovím, posílí to moci moc. Problém populistů je, že jejich opatření si protiřečí a často se vylučují. Čili populismus je hledání, jak se zalíbit, ale bez koncepce změn. To se týká i hnutí ANO.

Co jste si tedy při té večeři říkali? Nevyrábí si vás Babiš jako nového koaličního partnera?

Sešli jsme se na Babišovo přání a já z toho nabyl dojmu, že si mě chce oťukat, což je v pořádku. I já jsem ho chtěl poznat, protože i mě zajímal. Večeře byla v nezávazném, informačním duchu a nejsilněji na mě zapůsobil závěrečný moučník.

Necítil jste se v pozici, že jeden miliardář přišel představit druhému miliardáři svého koně?

Rozhodně ne. Pan Babiš jen zná pana Dospivu a volal mu, jestli by tu schůzku nezorganizoval. Nic víc.

Pokračování první části rozhovoru na webu Reflexu.

sinfin.digital