Rebelující poslanec Koskuba (ČSSD): Při hlasování o vydání Babiše šlo o "šprajc"

Markéta Žižková

Postoj sociálních demokratů v otázce hlasování vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka působil minulý týden jasně. Mezi poslanci se ale i tak našly výjimky, které ruku pro zbavení imunity nezvedly. Poslanec Jiří Koskuba se v případě Babiše zdržel hlasování, u Faltýnka byl dokonce proti. Sám sebe politik a primář Nemocnice Na Bulovce označuje jako rebela a potížistu. I díky tomu se už v podzimních volbách na pražské kandidátce ČSSD neobjevil. „Při hlasování o vydání nešlo o nic jiného než o “šprajc”. A otestování, zda tentokrát si média všimnou,“ popisuje pro INFO.CZ Koskuba, který na jaře dokonce opustil ČSSD, v poslaneckém klubu strany ale zůstal. Do hnutí ANO se podle svých slov ovšem ani v budoucnu nechystá. „Spolupráce ze strany ANO mi nabídnuta nebyla. Upřímně řečeno, ani se jim nedivím,“ tvrdí v rozhovoru.

Během středečního jednání sněmovny jste se zdržel hlasování v případě vydání Andreje Babiše. U Jaroslava Faltýnka jste byl proti. Co Vás k tomu vedlo?

Po více než sedmi letech ve sněmovně ve službách ČSSD a čtyřech v této koalici by to bylo dlouhé vyprávění. Ale koho by to zajímalo? O vydání bylo stejně předem 100% rozhodnuto. Navíc je téměř jisté, že tato taškařice se bude brzy po volbách ve sněmovně opakovat znovu. Téměř nikdo totiž nepředpokládá, že by oba pánové nebyli zvoleni znovu. Proto raději pomiňme načasování této celé akce a hlavně styl a nedůstojnou atmosféru jejího provedení. Čímž vůbec nekritizuji opozici. U té je něco podobného náplní její práce.

Zeman pro INFO.CZ: Babiše nezachráním. Jaké jsou možné scénáře po vydání šéfa hnutí ANO?

sinfin.digital