Rusko se snaží podkopat spojenectví mezi Českem a USA, prohlásil Ryan na půdě Sněmovny

ČTK

luš

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan dnes v české Sněmovně odsoudil Rusko, které podle něj šíří dezinformace a snaží se podkopat spojenectví mezi Českem a USA. Ocenil přitom pondělní rozhodnutí české vlády vyhostit tři ruské diplomaty jako výraz solidarity po chemickém útoku v Británii. USA ve stejný den rozhodly o vyhoštění 60 ruských diplomatů.

Rusko podle Ryana porušilo mezinárodní normy, když se dopustilo agrese vůči svým sousedům. Vede podle něj také kybernetické útoky a snažilo se vměšovat do demokratických voleb v Evropě i v USA. „Rusko nesdílí naše zájmy ani naše hodnoty. Naopak se snaží tyto hodnoty podkopat. Je to pokus zasít neshody mezi naše národy. Rozdělit spojence a destabilizovat demokratické instituce,“ řekl Ryan.

Šéf dolní komory Kongresu také poděkoval Česku za jeho angažmá v Severoatlantické alianci. „Česká a americká armáda se snaží bok po boku zajišťovat mír ve světě,“ řekl a připomněl nasazení českých vojáků v misích vedených USA v Afghánistánu a v Iráku.

Europoslanec Svoboda: Podlézavý přístup politiků k Rusku a Číně nefunguje. Kopnou nás do zadnice

sinfin.digital