S ANO do vlády nepůjdeme, ujišťuje Fiala. Babiše kritizuje za slova o předčasných volbách

ČTK

lup

Předseda ODS Petr Fiala vyloučil možnost vládní spolupráce své strany s hnutím ANO. Kritizoval také premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) za jeho vyjádření o vypsání předčasných voleb, podle Fialy ANO zatím nevyčerpalo všechny možnosti k jednání. Lídr občanských demokratů také kritizoval ANO za vyjednávání o podpoře vlády s KSČM.

Předseda ODS Petr Fiala vyloučil možnost vládní spolupráce své strany s hnutím ANO. Kritizoval také premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) za jeho vyjádření o vypsání předčasných voleb, podle Fialy ANO zatím nevyčerpalo všechny možnosti k jednání. Lídr občanských demokratů také kritizoval ANO za vyjednávání o podpoře vlády s KSČM.

„Já si to nedovedu představit,“ řekl Fiala na tiskové konferenci na dotaz k možnému vstupu ODS do vlády s premiérem z hnutí ANO, který čelí trestnímu stíhání. Občanští demokraté jsou podle něj připraveni na roli lídra opozice a budou ve Sněmovně dohlížet na dodržování pravidel.

Kritizoval Babiše za jeho výrok o tom, že by v případě neúspěchu při druhém pokusu o sestavení vlády upřednostnil předčasné volby. „Předseda vlády tady vlastně všem vzkazuje: 'Buď bude po mém, buď se všichni budete tvářit, jako bych já získal ve volbách sto procent, buď mě všichni uznáte za hlavu rodiny a skloníte se, nebo dotlačím zemi k předčasným volbám.' To nejsou slova, která má pronášet odpovědný politik,“ řekl Fiala.

„Vyjádření předsedy vlády v demisi vypadají trošku jako nátlak, jako vydírání a přitom žádná jednání o většinové vládě vlastně ani nezačala,“ uvedl dále Fiala. Podle něj je několik možností, jak by mohla většinová vláda vzniknout, Babiš ale nepředstavil žádný plán, jak by k ní chtěl dospět.

sinfin.digital