S bankovní agenturou EU přitečou do Prahy miliony, tvrdí muž, který do ČR přivedl Galilea

Lucie Bednárová

O úspěchu Česka v kandidatuře na sídlo Evropského úřadu pro bankovnictví (EBA), které se musí přesunout z Londýna kvůli brexitu, nepochybuje. Přesto připouští, že Praha má v ledasčem slabiny. „Bude to záležet na naší diplomacii a na tom, co můžeme nabídnout dalším zemím jako výměnu,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ vládní zmocněnec pro kandidaturu EBA Karel Dobeš, který má dřívější zkušenosti s přesunem evropské agentury pro družicový systém GSA do ČR. Čím chce Česko porazit konkurenci a přesvědčit, že Praha je pro EBA nejlepším místem? Jaké komplikace očekává? A nemyslí si, že ČR může uškodit její nelichotivá image v EU, třeba zrovna kvůli aktuálnímu odmítání uprchlíků? I o tom se v rozhovoru mluvilo. 

Proč se Česká republika uchází o to, aby v ní sídlil zrovna unijní úřad pro bankovnictví?

To je jednoduché. Pro každou členskou zemi představuje velkou výhodu, pokud v ní působí nějaký unijní úřad. Je to záležitost prestiže a image a je to důležité také pro turismus a reklamu, protože ve všech materiálech agentury bude uvedena Praha jako její sídlo. Významné je i finanční hledisko. Zaměstnanci agentury, kterých je kolem dvou set, tu budou žít a budou tu utrácet peníze.

Co to přinese Čechům?

Nové příležitosti. Určitě se dá počítat s pracovními příležitostmi, budova agentury bude potřebovat vrátné, uklízečky a další profese. Pokud to srovnáme s evropskou agenturou pro družicový systém GSA, která už v Praze sídlí, tak hovoříme, jen co se služeb týče, přibližně o milionu eur ročně. Pro Prahu to tedy bude rozhodně přínosné a to i z toho pohledu, že tu budou žít cizinci, kteří přinesou také trochu ze své kultury a okoření tu naší.

Každý se může vyléčit sám, i smrtelné nemoci a přerušenou míchu, za vším jsou emoce, tvrdí lékař

sinfin.digital