S prací některých kolegů ve vedení ANO nejsem spokojen, říká před sněmem hnutí Andrej Babiš

Nejužší vedení hnutí ANO potřebuje obměnu. V rozhovoru pro INFO.CZ to řekl jeho předseda Andrej Babiš. O novém složení předsednictva rozhodne sněm hnutí, který se uskuteční tento víkend. Kromě volby nového vedení se budou jeho delegáti věnovat přípravám na sněmovní volby nebo stanovám hnutí. „Je volební rok, sněm rozhodne o týmu, který povede hnutí do těch nejdůležitějších voleb, ve kterých lidé rozhodnou, zda tady budou mít nadále Sobotku s Kalouskem na věčné časy, anebo jestli dají šanci našemu hnutí,“ říká Babiš.

Před dvěma roky proběhl sněm podle připraveného scénáře. Delegáti se povětšinou ani náznakem nezmohli na něco, co by připomínalo demokratickou diskusi. Svému předsedovi schválili stanovy, které vložily prakticky veškerou moc do rukou nejužšího vedení hnutí a především do rukou jeho předsedy. Ten například rozhoduje o hlavním manažerovi hnutí, jmenuje manažery krajských organizací nebo zaměstnance hnutí. Je na něm tedy závislá velká část aparátu strany.

Delegáti minulého sněmu Babišovi také navolili předsednictvo, které tak či onak preferoval. Ani letos tomu patrně nebude jinak. „Chtěl bych říci, že s prací některých kolegů z předsednictva nejsem spokojen. Pro mne osobně je to intenzivní práce s cílem být hlavně mezi lidmi a vysvětlovat cíle hnutí. Na některých členech předsednictva nevidím, že by se nějak zvlášť zapojili a dělali pro hnutí maximum,“ říká přitom Babiš. Jména navenek ventilovat nechce, je ale pravděpodobné, že se o jeho preferencích alespoň zákulisně delegáti včas dozvědí.

Jistá výhra Babiše? Tvrdit to devět měsíců před volbami je jako věštit, říká sociolog Daniel Prokop

sinfin.digital