Samoživitelky mají dostat peníze od otců dětí, ne od státu. Stát zklamal, říká Čunek pro INFO.cz

Ve druhé části rozhovoru expředseda lidovců a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek tvrdí, že by lidovci měli při správné politice být schopni oslovit samostatně více než deset procent voličů. Za příklad dává sebe a zisky KDU-ČSL ve Zlínském kraji. Přesto alianci s hnutím Starostové a nezávislí podporuje. Pokud jde o kandidaturu na předsedu strany, zatím má dle svých slov na rozhodnutí dost času. V exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ se také rozpovídal o hodnotových východiscích své politiky. Za základní hodnotu označuje rodinu v tradičním pojetí. S jejím úpadkem podle něj souvisí problémy, které neumí naše společnost řešit. Jako příklad zmiňuje svobodné matky. Podle Čunka totiž mnohé z nich zneužívají sociální systém. „Pobírají různé dávky, ale ve skutečnosti samoživitelkami nejsou.“ A skutečné samoživitelky? Ty se podle něj domnívají, že je povinností společnosti je finančně podporovat. „Tvrdí přitom, že se musí starat o děti, a ty děti, že prý nemají otce. Avšak oni toho otce mají. A my z něj akorát tak snímáme odpovědnost,“ vysvětluje Čunek.

Jak se stavíte ke vznikající alianci lidovců s hnutím Starostové a nezávislí? Podle našich informací jste ze začátku spolupráci podporoval.

Ano. Celou dobu říkám, že je to dobrá myšlenka. Osobně si ale také myslím, že pokud by KDU-ČSL dělala politiku, kterou dělám já v našem kraji, tak by byla stejně jako já schopná vítězit. Jsem přesvědčený, že KDU-ČSL by mohla se správnou politikou překročit zisk deseti procent hlasů samostatně. Ty kraje přece nejsou nepodobné, vzorek šesti set tisíc lidí už není malý, nejde o lidi, kteří by významně vybočovali z populace našeho státu. Přesto si myslím, že spojenectví se STAN může být dobré, avšak za předpokladu, že k němu přistoupíme správným způsobem.

Zeman žadonil o schůzku s Obamou. Byl smutný, že k ní nedošlo, říká bývalý velvyslanec Schapiro

sinfin.digital