Se čtyřmi Babišovými ministry máme problém, vzkazují komunisté. Na toleranci zatím nekývli

ČTK

raz

 KSČM má vážné výhrady ke třem až čtyřem ministrům nynější vlády v demisi Andreje Babiše (ANO). Novinářům to během dnešního jednání širšího vedení komunistické strany řekl její předseda Vojtěch Filip, jména ale říct odmítl. O toleranci nového kabinetu, který Babiš skládá, bude KSČM zřejmě dál vyjednávat. Členové ústředního výboru o tom ale ještě nehlasovali. Babiš plánuje sestavit svou druhou vládu se zástupci ČSSD a s podporou komunistů.

„Všichni jsme si vědomi rizik, která tato vyjednávání mají z pohledu politiky KSČM, jejího myšlenkového základu. Také si všichni uvědomujeme rizika, kdyby Česká republika dlouhodobě neměla stabilní vládu. Tu odpovědnost zatím podle toho, jak ta diskuse probíhala, na sebe KSČM je ochotna vzít,“ uvedl Filip.

Odmítl odpovědět na otázku, kteří ministři současné vlády by se podle KSČM neměli objevit v nové vládě. „Tohle budu opravdu řešit jenom na jednáních s hnutím ANO a se sociální demokracií,“ zdůraznil Filip. O výhradách vůči třem až čtyřem ministrům, kteří podle Filipa neplní to, co vláda plnit má, už prý s Babišem hovořil. „On byl možná kritičtější než já k některým svým současným ministrům,“ tvrdí předseda KSČM.

Babišova vláda: parlamentní levoboček, který legitimizuje rasisty a extremisty, tvrdí experti

sinfin.digital