Seriál Bohéma obsahuje fatální chybu: tvůrci zaměnili historické postavy

Eliška Kubátová

Český divák mohl v neděli večer shlédnout první díl šestidílného seriálu Bohéma, který nahlíží do zákulisí barrandovských filmových ateliérů v jednom z nejtěžších období českých dějin. Stačilo ale odvysílat první díl a už je z toho pozdvižení. Podle kritiků totiž seriál České televize, vykreslující životní osudy hvězd českého filmového plátna v období let 1938 až 1953, popisuje dějiny nevěrohodně. „Bohéma nemá ambici být historicky exaktním dokumentem,“ brání se Česká televize.

Terčem kritiky se stala pasáž, ve které herec Zdeněk Štěpánek v rozhlase oznamoval podpis Mnichovské dohody a zradu českého národa, kdy se jednalo „o nás, bez nás“ a rozhodlo se, že tehdejší Československo musí podstoupit pohraniční oblast Sudet Německu. Ve skutečnosti to ale národu 30. září 1938 oznamoval tehdejší předseda vlády generál Jan Syrový.

Proti nesprávnému popisu dějin se ohradil šéfredaktor časopisu Respekt a vnuk slavného českého herce Erik Tabery, který na nesrovnalost upozornil na svém facebookovém účtu.

„Když už je to o konkrétních lidech a událostech, proč se nedržet aspoň těch ‚velkých‘ faktů? Ústředním tématem bylo, že Zdeněk Štěpánek (pro případný konflikt zájmů dodávám, že je to děda) měl oznamovat v rozhlase Mnichovskou dohodu. Jenže tu ohlásil Jan Syrový,“ napsal s tím, že Štěpánek četl informaci o ultimátu Anglie a Francie z 21. 9. 1938.

„Chápu, že pak by nešla rozvíjet linka, že to oznámení někdo Štěpánkovi vyčítal, ale podle mě je to dramatické samo o sobě a není třeba nic přibarvovat,“ dodal Tabery.

Česká televize však argumentuje tím, že „Bohéma nemá ambici být historicky exaktním hraným dokumentem“.  

sinfin.digital