Sjezd KSČM: Předseda Filip má devět vyzyvatelů, porazit ho může stalinista Skála

ČTK

mst

Nominace na pozici předsedy KSČM před sobotním sjezdem komunistů v Nymburku získalo deset uchazečů včetně stávajícího šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, který dal funkci k dispozici po podzimní prohře ve sněmovních volbách. Více než tři stovky delegátů budou vybírat také místopředsedy, zatím přitom není jasné, kolik sjezd určí míst v předsednictvu, nyní má KSČM dva řadové místopředsedy. O post má zájem 25 uchazečů.

Vedle mimořádných voleb bude sjezd řešit i postoj k vznikající vládě ANO, kterou vyjednavači KSČM slíbili tiše podpořit. Očekávání vzbuzuje také projev prezidenta Miloše Zemana. Jeho kritici připomínají, že to bude poprvé po sametové revoluci v roce 1989, kdy hlava státu promluví na sjezdu strany, která navazuje na někdejší KSČ a jejíž někteří členové zpochybňují utlačovatelskou roli komunistů v druhé polovině minulého století.

Jednodenní sjezd se odehraje za dohledu policie, a to nejen kvůli účasti prezidenta na jeho dopolední části. Na poledne svolali před místo sjezdu, Obecní dům v Nymburku, demonstraci odpůrci KSČM.

Filip má podporu největšího počtu okresů, za něj se zařadili jeho dlouhodobý oponent a místopředseda Josef Skála a reprezentantka mladší tváře strany europoslankyně Kateřina Konečná.

Paradox současné KSČM: Klesající volební podpora vs. stoupající vliv na politický provoz

sinfin.digital