Sobotkova vláda paradoxů: Patří mezi nejúspěšnější, promrhala ale pověst v konfliktech

Demise Sobotkovy vlády vybízí k prvním pokusům o bilanci. V čem jeho vláda obstála a v čem naopak selhala? Kde hledat její klady, kde naopak zápory? Jaký bude její odkaz? Anebo jinak: v čem odcházející premiér - ať už v dobrém, anebo špatném - navázal na tradice svých předchůdců, v čem se od nich naopak odlišil? O tom všem jsme hovořili s několika politology.

Experti oslovení redakcí INFO.CZ se v zásadě shodují: Na vládu Bohuslava Sobotky se bude vzpomínat jako na dělný a úspěšný kabinet. Argumentů je pro takové tvrzení celá řada, zároveň to neznamená, že šlo o vládu bez chyb. „Sobotkova vláda vydržela celé volební období, už to z ní činí unikátní kabinet v dosavadním polistopadovém vývoji. Je to mimo jiné její jednoznačný klad,“ uvedl v rozhovoru pro INFO.CZ politolog Ladislav Cabada.

Podobně to vidí také jeho kolega Josef Mlejnek: „Sobotkova vláda je vládou paradoxů. Formálně velice úspěšná, ostatně, Bohuslav Sobotka je teprve třetím českým premiérem, pro Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi, který dokončil ve funkci čtyřleté volební období.“ Také politický analytik Lukáš Jelínek nepochybuje, že Sobotkova vláda patří k nejúspěšnějším v historii. Kromě toho, že v úřadě vydržela celé čtyři roky, připomíná, že se jí výrazně dařilo plnit programové prohlášení. „V mých očích ji trochu snižuje to, že sama si ale nestavila laťku ještě výš, než dokázala skočit,“ říká Jelínek pro INFO.CZ.

Kmenta: Babišovy metody jsou brutální, je kmotr. Křičí na lidi a uzurpuje si moc za každou cenu

sinfin.digital