Spor o Peroutku se táhne už tři roky. Ovčáček článek nenašel, Kaslová trvá na omluvě od Zemana

ČTK

luš

Spor o výroky prezidenta Miloše Zemana týkající se novináře Ferdinanda Peroutky pokračují i po více než třech letech. Zeman tehdy Peroutkovi, od jehož úmrtí v pátek uplyne 40 let, připsal autorství článku s názvem Hitler je gentleman. Pražskému hradu se ale článek nepodařilo nalézt. Peroutkova vnučka podala kvůli Zemanovým výrokům na stát žalobu, požaduje omluvu. Pravomocný verdikt dosud nepadl, dovolání řeší už 16 měsíců Nejvyšší soud. Kaslová se nad délkou soudního řízení pozastavuje. Pražský hrad se k případu nechce vyjadřovat.

Zeman 27. ledna 2015 v projevu k výročí konce holokaustu hovořil i o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakým byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci tímto zrůdným učením. O Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Zároveň mu přisoudil výrok „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ukázalo, že autorem tohoto výroku je Jan Stránský.

Článek z Přítomnosti Pražský hrad i přes snahu prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nedokázal v archivech objevit. Zeman na jeho existenci ale i nadále trval, četl jej prý v Přítomnosti vlevo dole. Na nalezení článku vypsal odměnu 100 000 korun. I tak nikdo článek nenalezl. Podle historiků neexistuje. Zeman se omluvil pouze za to, že článek nebyl nalezen. Fascinaci Peroutky nacismem se ale snažil Ovčáček dokázat dalšími texty, které uznávaný novinář napsal.

sinfin.digital