Štastné a drahé: Češi plánují za Vánoce utratit 10 tisíc, nejčastěji kupují kosmetiku a hračky

ČTK

raz

Češi letos v průměru utratí za Vánoce 10.000 Kč, což je o pětinu více než loni. Svátky představují pro většinu lidí zvýšenou finanční zátěž a musí na ně šetřit, jen 17 procent jich je schopno je financovat ze svého běžného rozpočtu. Vyplývá to z průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro úvěrovou společnost Profi Credit.

Vánoce slaví 96 procent obyvatel ČR. Devět z deseti lidí dodržuje vánoční zvyky a tradice, tedy štědrovečerní večeři, zdobení domovů, pouštění koled či posílání vánočních pohlednic. Vánoční cukroví peče 85 procent respondentů.

Na 97 procent Čechů slavících Vánoce potvrdilo, že kupuje vánoční dárky. Mezi nejčastěji obdarované patří partneři a děti, kterým kupuje dárky 85 procent dotázaných. Ostatní rodinní příslušníci jsou obdarováváni méně častěji. Například svým prarodičům kupuje dárek pouze 35 procent lidí.

Nejoblíbenějšími dárky pro partnery jsou kosmetika (47 procent) a oblečení (40 procent). Rodiče svým dětem nejčastěji kupují rovněž oblečení (44 procent) a hračky (41 procent). Více než polovina dotázaných plánuje za dárky pro partnery utratit do 2000 korun. Stejnou sumu uvedlo 41 procent rodičů, jako plánovanou útratu za nákup dárků pro své děti.

Mezi nejčastější výdajové položky Vánoc podle průzkumu patří potraviny, alkohol, dekorace, cukroví, vánoční stromeček či adventní věnec. Do těchto položek pravidelně investuje více než polovina respondentů. Souhrnná průměrná částka, kterou za ně vydají, činí 4000 korun.

sinfin.digital