Straničtí přeběhlíci nepřijdou o mandát. Sněmovna zamítla návrh KSČM

ČTK

mst

Stranické přeběhlictví zákonodárců nepovede stejně jako doposud ke ztrátě mandátu. Sněmovna zamítla už v dnešním úvodním kole ústavní novelu KSČM, která předpokládala i zánik mandátu poslanců a senátorů při jejich pravomocném odsouzení k nepodmíněnému trestu za úmyslný trestný čin. Podobné novely se komunisté snažili neúspěšně prosadit už v minulých letech.

Kritici předlohy poukazovali obdobně jako vláda Andreje Babiše (ANO) na její rozpor s ústavou. „Máme volný mandát,“ podotkl zpravodaj Jan Chvojka (ČSSD). Marek Výborný z KDU-ČSL připomněl, že poslanci a senátoři vykonávají mandát z ústavy osobně a nejsou vázáni žádnými příkazy. Podle Heleny Válkové (ANO) by úprava proti přeběhlictví významně změnila ústavní systém.

Byť někteří řečníci uváděli, že by byli ochotni debatovat o možnosti zániku mandátu při odsouzení zákonodárce, Sněmovna podpořila návrh Marka Bendy (ODS) na zamítnutí novely hlasy 125 ze 151 přítomných členů. „Je zbytečné se trápit touto ústavní změnou, která stejně nemá šanci projít,“ zdůvodnil Benda svůj návrh.

Vocaď pocaď Petra Holce: Gazdík znovu z billboardu slibuje sílu. Tak to je fakt síla!

sinfin.digital