Studenti proti Babišovi a Zemanovi: Senát výzvu projedná, „převychovat prezidenta ale nemůže“

ČTK

pav

Senát se pravděpodobně bude na dubnové schůzi zabývat politickou situací v ČR včetně dnešní výzvy studentů, aby důrazně vystoupil proti nedodržování ústavních zvyklostí. Klub Starostů chce kvůli tomu připravit návrh usnesení horní komory. Vyplynulo to z reakcí představitelů senátorských frakcí.

"Cením si toho, že studenti nejsou lhostejní k veřejnému dění a stejně tak, že své názory prezentují v souladu s právem shromažďovacím," uvedl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Pokud mu bude výzva doručena, k jejímu posouzení svolá vedení Senátu a předsedy klubů, aby se poradili o dalším postupu.

"Že se Senát na svém příštím jednání bude zabývat také aktuální politickou situací, je velmi pravděpodobné, ale zda něčemu napomůže shoda na případném usnesení, je v tuto chvíli velkou otázkou," uvedl předseda senátorů ČSSD Petr Vícha, který stojí v čele nejpočetnější frakce v dolní komoře. Ocenil ale, že přibývá lidí, kterým vadí trestně stíhaný premiér, a také to, že vláda je dlouho bez důvěry a činí nejen udržovací kroky.

Babiš: ANO chce menšinovou koaliční vládu s ČSSD opřenou o KSČM

sinfin.digital