Sympatie, vysvětlil šéf Liglassu 200 tisíc pro SPO. Pak získal od Zemana a Mynáře doporučení

ČTK

ekb

Společnost Liglass Trading CZ darovala loni Straně práv občanů 200 000 korun. Ten samý rok hradní kancléř Vratislav Mynář, který partaj v minulosti vedl a je s ní nadále spojený, doporučil firmu za nečitelných okolností pro zakázku v Kyrgyzstánu. Ta skončila krachem a mezinárodní ostudou. Na finanční vazby mezi firmou a SPO upozornil server Aktuálně.cz. Informace o daru jsou zanesené ve výroční zprávě o hospodaření strany. Podobně „vděčných“ sponzorů SPO je však kromě Liglassu celá řada.

Podezřelé dohazování neznámé firmy získává ve světle darů pro SPO nový kontext. Jak popsali novináři Aktuálně.cz, společnost loni darovala straně již zmíněných 200 tisíc korun. Kancléř Mynář v reakci označil propojování jeho podpory firmě v zahraničí se sponzorským darem za nesmyslné. „Pokud to takhle je, tak já o tom nevěděl a spojovat to je hloupost,“ uvedl. „Jsem od roku 2013 řadovým členem, předsedou krajské organizace, nemám s financováním strany nic společného,“ řekl Mynář ČTK.

Nynějšího předsedu SPO Jana Velebu informace o daru Liglassu překvapila, píše server. „Nic o tom nevím, budu se muset s informacemi seznámit,“ řekl pouze.

Majitel Liglassu nechtěl finanční sumu pro politickou stranu nejdřív komentovat, později se Aktuálně.cz ozval s následujícím vysvětlením: „Sympatie. Nemají nic společného se spekulacemi, se kterými stále pracujete.“

Kyrgyzská vláda kvůli Liglassu padne, přijde vyšetřování, říká pro INFO.CZ kritik dohody

sinfin.digital