Tajné eso v rukávu. Babiš láká europoslankyně do vlády

Lucie Bednárová

Zahraniční televize je často zvou do svých diskusních pořadů, kde komentují aktuální dění. Kromě angličtiny ovládají i další jazyky včetně francouzštiny, italštiny nebo španělštiny a za své výkony v Evropském parlamentu sbírají ceny. Šéf hnutí ANO, za které obě v roce 2014 kandidovaly, Andrej Babiš připouští, že by se mu schopnosti obou českých europoslankyň hodily i v České republice. Martina Dlabajová a Dita Charanzová ale zatím podobným nabídkám odolávají. Politiku opouštět nechtějí, své místo vidí v Bruselu a Štrasburku. Alespoň zatím. 

„Sleduji je a pravidelně se s nimi potkávám,“ řekl redakci INFO.CZ na adresu obou českých europoslankyň šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Českou republiku čekají na podzim parlamentní volby a Babiš přiznává, že by se mu šikovná posila z Bruselu hodila.

„Jejich schopnosti bych rád využil,“ potvrzuje. Dita Charanzová a Martina Dlabajová mu prý však při lákání do domácí politiky vytrvale „vzdorují“ a plánují dokončit své mandáty v Evropském parlamentu. Stávající práce je podle jejich slov naplňuje a do odpovědi na otázku, zda budou kandidovat i v příštích volbách do Evropského parlamentu, které proběhnou v roce 2019, se ani jedné nechce.

„Je brzy, ale jsem otevřená všem možnostem,“ řekla INFO.CZ Dita Charanzová. Podobně to vidí i Martina Dlabajová. „Politika mne baví, a pokud budu mít možnost ji dělat dál, tak určitě budu. Na druhou stranu v EU je tak rychlý vývoj, že nevíte, co bude za pár měsíců, natož za několik let,“ dodává.

Sobotka tlačí Babiše doprava. Chce tak podkopat základ úspěchu hnutí ANO

sinfin.digital