Teplické žáky posílali lidé na internetu do plynu. Škola teď převzala další statisíce ze sbírky

ČTK

raz

Základní škola v teplických Proseticích dnes převzala výtěžek sbírky s názvem Oni je do plynu, my je do škol!, kterou v její prospěch vypsala Organizace Romea. Více než 200.000 korun půjde na vybavení pro žáky prvních tříd a vzdělávání, řekla ČTK ředitelka školy Marcela Prokůpková. Dalších bezmála 600.000 korun škola získá ze sbírky, kterou inicioval Patrick Zandl. Vedly jej k tomu rasistické útoky na sociální síti facebook vůči dětem z prosetické školy.

Výhrůžky se na sociálních sítích objevily loni na podzim pod fotografií první třídy, kterou v rámci seriálu otiskl místní Deník. Do třídy chodí převážně romské, vietnamské a arabské děti. Někteří lidé začali děti označovat například za malé sebevražedné atentátníky. Diskutující také vtipkovali v souvislosti s tím, že škola sídlí v Plynárenské ulici, a navrhovali poslat děti do plynu. „Tam by sednul granát jak pr... na prkýnko,“ zněl další z mnoha komentářů. Výhrůžky směřovaly i na učitele a vedení školy.

 

Případ vyvolal vlnu solidarity a podpory veřejnosti. Sbírku organizace Romea inicioval politolog Ivan Gabal. „Napadlo mě to proto, že jsem se nenaštval a že jsem si v tu chvíli uvědomil, že musíme hledat řešení, protože máme vážný problém. Útoky na děti ve školách jsou jiná kvalita než blbé řeči ve Sněmovně a to už přestává politika a začíná něco, proti čemu se musíme bránit,“ řekl ČTK Gabal. Do sbírky se zapojilo 774 lidí a vynesla 450.000 korun. Polovina zamíří do teplické školy, druhá na stipendia romských studentů.

„Doufám, že v tom není bomba." Mladí Češi mají vůči menšinám větší předsudky než před lety

sinfin.digital